PRAŽIČ KÁVY

Pro mnohé z nás není krásnější vůně než ta z čerstvě uvařené kávy. A co teprve, když je káva čerstvě upražená! Proces pražení je jednou z nejdůležitějších fází zpracování kávové suroviny a správně odhadnout vhodné podmínky tohoto procesu je opravdové umění. Pražením se mění velikost i barva kávového zrna, barva přechází ze světle zelené přes skořicově hnědou až do charakteristické „kávově“ hnědé barvy. Při pražení také vznikají dehtovité látky, a právě ty přinášejí kávě její charakteristickou vůni i chuť. Jak dnes, tak v minulosti byly k tomuto postupu zapotřebí pražiče kávy. Dnes se pražení provádí v moderních přístrojích většinou působením horkého vzduchu. Naše babičky používaly pro domácí pražení kávy jednoduchého přístroje. Byla to krytá pánev s lopatkovitými míchadly, která se přidržovala nad topeništěm. Působením tepla a promícháváním kávy se pak káva upražila. Tento nepostradatelný kuchyňský přístroj let dávno minulých je od nynějška zastoupen také ve sbírkách šlapanického muzea. Muzeu jej daroval pan Hanuš Čermák z Brna.
Mgr. Martina Krajíčková

 

created by: Trinet a.s., design Václav Houf